افرادی که از شکل و فرم فک خود ناراضی هستند می توانند از طریق زاویه سازی و فرمدهی فک با تزریق ژل، زیبایی و تقارن خاصی به چهره و فرم فک خود ببخشند. برای فرم دهی و جذابتر کردن ظاهر فک روش های متعددی وجود دارد، اما یکی از موثرترین روش ها، تزریق فیلر است. فیلرهایی که به فک تزریق می شوند (ژل و چربی)، نوعی حجم دهنده و پر کننده های پوستی هستند که بدون نیاز به جراحی، امکان اصلاح فرم را میسر می کنند. فرم فک افراد به دلایل مختلفی اعم از افزایش سن و ژنتیک ممکن است صاف باشد. تزریق این فیلرها به فک، موجب زاویه سازی و فرم دهی فک شده و باعث ایجاد تقارن و تعادل، اللخصوص در نیمرخ فرد می شود. این فیلرها، ژل و چربی هستند که به زیر پوست تزریق می شوند.
کاربرد فیلرهای فک (ژل یا چربی)
موارد استفاده ی فیلرهای فک:
- کانتور کردن و پوشاندن عارضه هایی مانند کوتاهی یا کاهش حجم فک ناشی از افزایش سن
- بهبود انحنای سطحی یا کانتور صورت
- رفع یا کاهش غبغب
- زاویه سازی و برجسته تر کردن فک
- متقارن سازی خط فک
- تناسب فک با سایر اجزای صورت
- بهبود ظاهر صورت از نمای نیم رخ
مزایا
مزایای استفاده از پرکننده ها(ژل یا چربی) برای زاویه سازی فک عبارتند از:
- افزایش جذابیت و زیبایی چهره فرد
- رفع صافی و کم حجمی فک
- رفع گردی صورت
- از بین بردن لاغری و ظاهر استخوانی صورت
- زیبایی نیمرخ صورت
- تناسب اجزای صورت
- داشتن قابلیت معکوس کردن درمان
انواع فیلر (ژل) برای زاویه سازی فک
رایج ترین فیلرهایی که برای زاویه سازی و فرم دهی فک استفاده می شوند شامل ژل های هیالورونیک اسید (رستالین لیفت، ژوویدرم ولوما یا ولوکس) و ژل های کلسیم هیدروکسی آپاتیت (مانند: رادیس و CaHA) می شوند. این ژل ها جزو فیلرهای تزریقی هستند که پزشکان برای فرم دهی و زاویه سازی فک از آنها استفاده می کنند. اما در حال حاضر، تنها فیلر مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا برای فرم دهی و زاویه سازی فک، ژل ژوویدرم ولوما می باشد. فیلرهای غلیظ برای فرم دهی فک بسیار مناسب هستند چرا که تغییر شکل نمی دهند و در محل تزریق ثابت باقی می مانند و جابجا نمی شوند. در جدول زیر، فاکتورهایی که در انتخاب نوع فیلر تزریقی تاثیرگذارند، آورده شده اند.
ویژگی های فیزیکی فک | فیلر مورد استفاده |
بافت نازک و کم حجم فک پایین؛ که نیاز به تقویت حجم بافت نرم دارد. | تقویت بافت نرم: ژل های هیالورونیک اسید مانند ژوویدرم ولوما و پرلین |
پوست و بافت ضخیم، ساختار ضغیف فک پایین، که نیاز به تقویت ساختار استخوانی برای حمایت از بافت های احاطه کننده فک دارد. | تقویت ساختاری: فیلر تراکم ناپذیر مانند CaHA |
پوست و بافت ضخیم؛ ساختار خوب فک پایین | افزایش لیفتینگ: فیلر بصورت ترکیبی یا تکی از هر دو نوع میتواند استفاده شود. |
زاویه سازی و فرم دهی فک با تزریق فیلر (ژل یا چربی) چگونه انجام می شود؟
تزریق فیلر به منظور زاویه سازی و فرم دهی فک، نوعی روش غیر جراحی برای زیبا سازی فک است. این روش، نوعی عمل زیبایی کم تهاجمی است که فقط باید توسط یک متخصص با تجربه و دارای مجوز مانند جراح پلاستیک، متخصص پوست، پرستار و دستیار پزشک انجام شود. تزریق ژل یا چربی به منظور زاویه سازی یا فرم دهی فک برای افرادی مناسب است که صورتی گرد، منحنی یا لاغری دارند و یا به دلایل ژنتیکی بصورت مادرزادی چانه ای کوچک یا تو رفته دارند.
قبل از عمل
- پزشک خود را از مصرف هرگونه دارو یا مکمل مطلع کنید.
- مصرف داروهای رقیق کننده ی خون و داروهای مسکن را متوقف کنید.
- ۱ الی ۲ روز قبل از عمل از مصرف مشروبات الکلی اجتناب کنید.
- از چندین روز قبل از تزریق، استفاده از هرگونه مواد مراقب از پوست که حاوی گلیکولیک اسید، رتینول یا رتینوئید باشد را متوقف کنید.
- در طول دوره درمان از هیچ روشی برای رفع موهای زائد اعم از موچین و غیره استفاده نکنید.
- می توانید قبل از درمان، طبق روال روزانه خود غذا بخورید، چرا که این روش یک روش غیر جراحی است.
در طول درمان، تزریق ژل
- شما باید بدون آرایش و با لباسی راحت برای انجام تزریق مراجعه کنید.
- پزشک ناحیه تزریق را بی حس می کند.
- پزشک چندین تزریق ژل را با تکنیک های خاصی در امتداد خط فک انجام میدهد.
- پزشک در طول درمان، به آرامی و به طور مداوم نتایج هر تزریق را ارزیابی کند.
- تزریق ژل حدود ۳۰ دقیقه زمان خواهد برد.
در طول درمان، تزریق چربی
هم در محل اهدا کننده (به عنوان مثال، شکم، باسن یا ران) و هم در ناحیه ی مد نظر برای تزریق، بی حسی موضعی اعمال می شود. مایعات داخل وریدی نیز برای تسهیل جمع آوری چربی به محل اهدا کننده تزریق می شوند. سلول های چربی از طریق سرنگ از ناحیه ی اهدا کننده استخراج می شوند. سپس چربی برداشته شده به منظور حدف مایعات اضافی در دستگاه شسته می شود و با سوزن دیگری به ناحیه ی مد نظر تزریق می شود. ناحیه ی مد نظر باید مملو از چربی شود چرا که طی هفته های بعدی مقداری از این چربی جذب بدن می شود. همچنین میتوان چربی را طی عمل لیپوپلاستی (لیپوساکشن) ازدر یک ناحیه از بدن جمعآوری کرد و سپس در ناحیه ی دیگری، این چربی را دوباره تزریق کرد. برای تداوم و ماندگاری نتایج، بیماران در یک دوره ۶ ماهه، معمولا ۳ الی ۴ تزریق چربی باید انجام دهند.
فرآیند تزریق
- پزشک بافت ناحیه ای که می خواهد به آن تزریق انجام دهد را با انگشت شست و اشاره خود بلند می کند.
- سوزن را بصورت عمودی به پوست محل تزریق وارد می کند.
- پزشک شما آسپیراسیون انجام می دهد تا مطمئن شود نوک سوزن وارد رگ نشده باشد.
- تقریباً ۰.۳ میلی لیتر به هر طرف تزریق می شود.
- تزریق تا حصول نتیجه مطلوب تکرار خواهد شد.
بعد از عمل
- تا حدودی کبودی و تورم خواهید داشت. از پزشک خود بپرسید که آیا می توانید کرم آرنیکا برای کاهش کبودی استفاده کنید یا خیر.
- در صورت نیاز می توانید بلافاصله بعد از عمل، از کیسه یخ بر روی موضع استفاده کنید.
- سعی نکنید قرمزی یا تورم بعد از عمل را با آرایش یا کانسیلر بپوشانید.
- از ورزش های سنگین و شدید اجتناب کنید.
- از مصرف مشروبات الکلی اجتناب کنید.
- از قرار گرفتن در معرض مستقیم نور خورشید خودداری کنید.
- اجتناب از قرارگیری در معرض نور فرابنفش (دستگاه های برنزه کردن).
- استفاده مداوم از کرم ضد آفتاب
- استفاده مداوم از مرطوب کننده های پوستی
- نوشیدن آب به مقدار زیاد و هیدراته نگه داشتن بدن
- رعایت رژیم غذایی سالم
- کاهش استرس و اضطراب
حتی با وجود تورم و کبودی خفیف، باز هم نتایج تزریق قابل مشاهده خواهند بود. شما همچنین می توانید به محض اتمام تزریق، به محل کار خود برگردید یا فعالیت های روزانه خود را از سر بگیرید.
عوارض جانبی
مانند هر درمان دیگر، تزریق فیلر نیز عوراض احتمالی خود را دارد که اگر این تزریق توسط یک پزشک ماهر و مجرب انجام شود، احتمال بروز عوارض به حداقل می رسد. معایب این درمان عبارتند از:
۱. درد موقت
۲. تورم
۳. سرخی
۴. خارش
۵. جوش
۶. عفونت
۷. تشکیل ندول پوستی (برآمدگی بزرگ و ملتهب)
۸. التهاب مزمن پوست (گرانولوم)
۹. ایجاد توده های پوستی
موارد شماره ۶ و ۹ بسیار نادر هستند. به طور کلی بروز عوارض جدی بعد از تزریق فیلرهای پوستی بسیار به ندرت رخ میدهد. اما حتما به یک پزشک متخصص جهت تزریق فیلر مراجعه کنید تا احتمال بروز عوارض و احتمال تزریق به داخل شریان و آسیب به اعصاب را به حداقل برسانید. از جمله عوارض جدی تزریق فیلر میتوان به مرگ بافتی ناشی از اسنداد جریان خون، عدم تقارن فک با سایر اجزای صورت، ایجاد جای زخم و آسیب به عروق خونی، اشاره کرد.
ماندگاری و دوام تزریق فیلر
دائمی یا موقتی بودن نتایج تزریق فیلر، به روش تزریقی که انتخاب می کنید بستگی دارد. نتایج تزریق فیلر (چربی یا ژل) به فک، بلافاصله قابل مشاهده هستند. میزان ماندگاری نتایج تزریق از فردی به فرد دیگر متفاوت است اما بطور کلی نتایج تزریق هیالورونیک اسید ممکن است تا ۲ سال و نتایج تزریق هیدروکسی لاپاتیت کلسیم ممکن است تا ۱۵ ماه دوام و ماندگاری داشته باشند. نوع فیلر تزریقی چندان مهم نیست چرا که اثرگذاری و تغییرات ناشی از تزریق فیلر ممکن است در عرض ۹ الی ۱۲ کاهش یابد، بویژه اگر فرد برای تزریق های مجدد مراجعه نکند. اگر لیپوساکشن به روش fit انجام شود، هزینه ی عمل کمتر و نتایج ماندگارتر خواهند بود، اما باید توجه داشته باشید که روش تا حدودی تهاجمی تر خواهد بود و کاهش ۳۰ درصدی حجم را در پی خواهد داشت.
روش های جایگزین تزریق فیلر به فک
افراد با انجام روش های زیر تا حدودی می توانند به نتایج مد نظر خود دست یابند.
۱-ورزش کردن و رعایت رژیم غذایی
تمرینات ورزشی مخصوصی برای سفتی و کشیدگی پوست و فرم دهی به فک وجود دارند که فرد می تواند انجام دهد. اگر بخاطر اضافه وزن نیز دچار غبغب شده باشید می توانید با ورزش کردن و رعایت رژیم غذایی، غبغب خود را از بین ببرید.
۲- بوتاکس
بر خلاف فیلر، می توان از بوتاکس برای لاغری یا رفع غبغب نیز استفاده کرد.
۳- تزریق ژل کیبلا یا کول اسکالپتینگ
از این دو روش برای رفع غبغب استفاده می شود. کول اسکالپتینگ با انجماد سلول های چربی، منجر به از بین بردن توده های چربی می شود. ژل کیبلا نیز سلول های چربی را در خود حل میکند.
۴- جراحی فک
اگر فردی مایل باشد که از نتایج دائمی بهره مند شود، می تواند تحت جراحی فک قرار بگیرد. جراحی فک می تواند روشی بسیار موثر و کارآمد باشد اما از طرفی هزینه ی بالایی دارد و هزینه های این جراحی تخت پوشش بیمه نخواهد بود.
خطرات
- احساس درد کاملا انتزاعی است به همین دلیل برخی از افراد ممکن است حین تزریق فیلر درد بیشتری نسبت به سایر افراد احساس کنند. از این رو، می توانید با پزشک خود در این باره صحبت کنید تا از بی حسی موضعی استفاده کند.
- ممکن است با هر تزریق، تنها فشار مختصری یا درد خفیفی احساس کنید، بیش از این اتفاق دیگری نخواهد افتاد.
- با از بین رفتن اثر بی حسی موضعی، ممکن است کمی درد یا ناراحتی در محل های تزریق داشته باشید که این عوارض نیز بیش از 1 روز طول نمی کشند.
- بروز درد شدید یا مداومی بسیار نادر است اما اگر چنین دردی داشتید فورا با پزشک خود تماس بگیرید.
- خطر تزریق داخل عروقی را می توان با تزریق دقیق در محدوده سطحی (زیر پوستی) یا سطوح عمیق (پریوستئال) به حداقل رساند. آسپیراسیون قبل از تزریق نیز می تواند احتمال تزریق داخل عروقی را به حداقل برساند.
هزینه
هزینه تزریق فیلر در محل مطب پزشک و نوع فیلر مورد استفاده بستگی دارد. سن شما نیز در تعیین هزینه تأثیرگذار است، زیرا با پیر شدن، کاهش حجم استخوان و پوست بیشتری رخ میدهد که نیاز به مقدار بیشتری از فیلر را ایجاد میکند. فیلر توسط بدن متابولیزه و تجزیه میشود، بنابراین ممکن است پزشک توصیه کند هر ۶ ماه یکبار برای تزریق مجدد مراجعه کنید. در بازدیدهای بعدی، میزان فیلر تزریقی تقریباً نصف دفعه قبلی خواهد بود و در نهایت هزینه شما نیز کاهش خواهد یافت.
حقایق
تزریق فیلر، روشی است که به طور موقت باعث فرم دهی به فک و گونه و صورت شما می شود. از این روش برای ایجاد نتایج دقیق و تغییرات ظریف استفاده میشود. اما توجه داشته باشید که حتی یک تغییر کوچک در فرم فک نیز می تواند تغییر بزرگی در چهره ی شما ایجاد کند. شما حتما باید قبل از اقدام به انجام تزریق، از یک پزشک متخصص مشاوره بگیرید تا از میزان انتظاراتی که می توانید از این روش داشته باشید آگاه شوید.
سوالات متداول
۱- آیا تزریق فیلر می تواند عوارض یا خطرات جدی به دنبال داشته باشد؟
بروز عوارض جدی ناشی از تزریق فیلر، بسیار نادر است. اما توجه داشته باشید که مراجعه به یک پزشک متخصص و مجرب جهت انجام تزریق در جلوگیری از بروز عوارض جدی نظیر آسیب به شریان ها یا اعصاب، نقش بسزایی دارد.
۲- اگر فیلر به میزان اضافی تزریق شود، چه اتفاقی می افتد؟
استفاده بیش از حد از فیلر می تواند منجر به این شود که پیشانی یا فک و یا گونه های شما بیش از نوک تیز و برجسته به نظر برسند. علاوه بر این، اگر فیلر اضافی تزریق شود میتواند موجب ایجاد کشیدگی پوست شده و باعث سنگینی محل تزریق شود.
۳- چه مدت طول می کشد تا نتایج نهایی تزریق فیلر به فک (ژل یا چربی) قابل مشاهده باشد؟
نتایج نهایی را میتوان بین ۶ الی ۱۲ ماه بعد از تزریق مشاهده کرد. اما توجه داشته باشید که نتایج این تزریق دائمی نیستند. با تزریق فیلر به فک باید ۱۴ روز صیر کنید تا فیلر در ناحیه بنشیند تا شما قادر باشید نتایج و تغییرات را مشاهده کنید.
۴- آیا مصرف زیاد آب تاثیری در اثرگذاری فیلرها دارد؟
حفظ سلامتی و مرطوب نگه داشتن پوست می تواند باعث دوام و ماندگاری نتایج تزریق شود. نوشیدن زیاد آب می تواند پوست را هیدراته نگه دارد و تاثیرگذاری فیلرهای هیالورونیک اسید را افزایش دهد.
۵- بعد از تزریق فیلر (ژل یا چربی) از چه کارهایی باید اجتناب کرد؟
- از ماساژ صورت، میکرودرم ابریژن و سایر روش های مراقبت پوستی، خودداری کنید
- از زدن عینکی که به نواحی تحت درمان فشار وارد می کند، اجتناب کنید.
- آفتاب نگیرید یا برنزه نکنید
۶- بعد از تزریق فیلر (ژل یا چربی)، به چه فرمی باید خوابید؟
باید تا ۳ شب از چندین بالش استفاده کنید تا ارتفاع سر شما بالاتر باشد. حتما به پشت خود بخوابید و سرتان را در موقعیتی بالاتر از بقیه ی بدن قرار دهید. همچنین میتوانید از بالش های دور گردن نیز استفاده کنید تا موقعیت سر شما هنگام خواب، ثابت بماند. رعایت این موارد باعث میشود فیلر تزریق شده در محل خود باقی بماند و جابجا نشود.
۷- چه افرادی به تزریق فیلر(ژل یا چربی) به فک نیاز دارند؟
تزریق فیلر برای افرادی که حجم و برجستگی و فرم فک خود را از دست داده اند، بسیار مناسب است. برای افرادی که به دلیل انباشت چربی در ناحیه پایینی صورت خود دچار شل شدگی و افتادگی پوست شده اند، تزریق بوتاکس توصیه میشود.
۸- آیا امکان جابجایی فیلرهای تزریقی (ژل یا چربی) وجود دارد؟
این امر چندان رایج نیست اما غیر ممکن هم نیست. درصد بالایی از این امر به تکنیک مورد استفاده و مهارت پزشک و درصدی نیز به نوع فیلر انتخابی بستگی دارد. حتما از فیلرهای مرغوب استفاده کنید و در کنار مراجعه به پزشک مجرب و متخصص، از لمس و مالش ناحیه تزریقی خودداری کنید.
۹- بعد از تزریق فیلر به فک (ژل یا چربی) چه میشود؟
باید تا ۲۴ ساعت از مالش و لمس ناحیه خودداری کنید. همچنین نباید از سونا استفاده کرده یا با آب داغ استحمام کنید. تا ۴ ساعت پس از تزریق نیز نباید آرایش کنید. شما مقداری تورم و کبودی خفیف خواهید داشت که بسیار جزئی خواهند بود و به سرعت از بین خواهند رفت.
۱۰- بوتاکس بهتر است یا فیلر (ژل یا چربی) ؟
فیلرها نیز به همان اندازه بوتاکس، موثر هستند. مهمتر اینکه فیلرها نتایج طولانی تری دارند. با اینحال، دوام و ماندگاری فیلرها نیز به نوع فیلر تزریقی بستگی دارد. برخی از فیلرها ممکن است به اندازه بوتاکس ماندگاری داشته باشند و برخی نیز احتمالا بیش از یک سال دوام بیاورند.
۱۱- چه مدت بعد از تزریق فیلر به فک می توان به پهلو خوابید؟
همیشه سعی کنید از دستورالعمل های قبل و بعد از درمان پزشک خود پیروی کنید. بعد از تزریق به مدت ۳ الی ۴ ساعت نباید بخوابید و باید وضعیت عمودی داشته باشید(نشسته یا ایستاده باشید). برای جلوگیری از اعمال فشار ناخواسته یا مالیده شدن ناحیه تحت درمان، سعی کنید به مدت ۳ الی ۴ ساعت پس از تزریق نخوابید.
۱۲- بعد از تزریق فیلر (ژل یا چربی) باید از چه کارهایی اجتناب کرد؟
جهت جلوگیری از تشدید تورم و کبودی، حداقل به مدت ۲ روز باید از سونا و جکوزی و یا استحمام با آب داغ اجتناب کرد. توجه داشته باشید که اجتناب از این موارد بسیار حائز اهمیت است. همچنین باید از ورزش های سنگین، قرار گرفتن در معرض دمای بالا و برنزه کردن نیز اجتناب کرد.
۱۳- آیا می توانم بعد از تزریق فیلر (ژل یا چربی) صورتم را بشورم؟
تا ۶ ساعت پس از تزریق، از لمس کردن یا مالش نواحی تحت درمان اجتناب کنید. می توانید صورت خود را با استفاده از دستمال مرطوب بصورت بسیار آرام پاک کنید.
۱۴- آیا می توان بعد از تزریق فیلر (ژل یا چربی) آرایش کرد؟
پس از تزریق فیلر، ابتدا باید به پوست خود اجازه دهید ترمیم یابد و سپس آرایش کنید. اگر از تکنیک کانولا هم استفاده شده باشد، می توانید با گذشت ۱ الی ۲ ساعت از تزریق، آرایش کنید.
۱۵- چند روز بعد از تزریق فیلر (ژل یا چربی) می توان ورزش کرد؟
حداقل تا ۲۴ الی ۴۸ ساعت، باید از ورزش کردن اجتناب کرد.
۱۶- بعد از تزریق فیلر (ژل یا چربی) چگونه باید از صورت خود مراقبت کنیم؟
تا ۱۲ ساعت پس از تزریق، از مصرف مشروبات الکلی و ورزش کرن، اجتناب کنید و حتما به میزان زیادی آب بنوشید تا بدن شما هیدراته بماند. میتوانید در ۳ ساعت اول پس از تزریق، به آرامی کیسه یخ را به مدت ۱۰ دقیقه در هر ساعت بروی ناحیه قرار دهید. توجه داشته باشید که این کار باید به آرامی انجام شود و نباید فشاری به ناحیه تحت درمان وارد وشد.